We use our own and third party cookies to analyze our services. If you continue to browse, we consider that you accept their use. More information HERE

Els seixanta set anys que governà el Comtat de Pallars. La dinastia Comenge-Coserans (1229-1297)


Follow
 • Items: 1

  Condition: Good (just a few signs of use)


  + Els seixanta set anys que governà el Comtat de Pallars. La dinastia Comenge-Coserans (1229-1297) Llorenç Sànchez i Vilanova 1990 dedicatòria autògrafa a l’Associació de Personal de la Caixa. Història i Vultura del Pallars, Col·lecció d’estudis sobre el Pallars. 15 x 21 cm. 96 p. Rústica amb solapes. Molt bon estat. Fitxa, matasegells i etiqueta de biblioteca. Preu: 18 euros. (class. Pallars)

  En la dilatada singladura de sis-cents dinou anys – de 872 a 1491 – que va comprendre l’existència del comtat de Pallars, trobem que la dinastia Comenge-Coserans ocupa tan sols un període de seixanta-set anys, els que van de 1229 a 1297.
  De totes formes cal dir que la presència d’aquesta breu dinastia, la segona després de l’anterior que havia governat el comtat durant tres-cents cinquanta anys – de 873 a 1229 -, aportaria al Pallars una substancial transformació política, al vincular aquest territori a l’òrbita del regne d’Aragó, a través d’una acció important per part dels comtes de Pallars, que es fan constantment presents en els grans esdeveniments que duu a terme en l’ordre nacional i de l’exterior la monarquia que governa la confederació catalano-aragonesa.
  És cert que amb els comtes de Comenge-Coserans, el Pallars podem dir que es catalanitza definitivament, alhora que surt del seu anterior posicionament, políticament i socialment ambigu, ja que fins llavors tant podia seguir la línia dels comtes-reis de Barcelona, que arrenglerar-se fàcilment amb els comtats del sud de França, amb quines cases regnants havia mantingut sempre les més estretes relacions d’amistat i d’afinitat.
  La ratlla dels Pirineus distava de senyalar, com ho fa avui, una frontera precisa i així els territoris d’una i altra vessant podien entre ells mateixos ésser molt més aprop, ideològicament i políticament, del que avui puguem imaginar i entendre.
  Desvinculades com havien estat les comarques del Pallars d’allò que podríem definir com el procés de formació d’una certa catalanitat, tenim que és a partir de la gestió i actitud que adopten els comtes del casal Comenge-Coserans que aquesta part nòrdica del territori anirà integrant-se cada vegada més estretament a la idea d’Estat que acabdilla i propugna el casal de Barcelona, i així també seran aquests nous comtes els que contribuiran a l’esforç comú de construir un gran país, sota el guiatge d’unes mateixes lleis, una mateixa parla, un mateix pensament polític i nacional, aportant-hi la seva quota de participació directa i entusiàstica en les grans empreses de la Corona.
  Per aquests motius adquireix en la perspectiva històrica del Comtat de Pallars especial significació i rellevància la dinastia de Comenge-Coserans, tota vegada que com hem indicat serà a partir de l’acció de govern dels seus comtes que el Pallars definirà el seu futur de país enterament català.


montsacopa

(1.337)
Spain (Girona)
Member since: 19/09/2011

  Add to favourites

Report on this lot